söndag 10 augusti 2014

Sommar med en eftersmak av nypon

Nu har ett sommarlov förflutit och jag måste väl poängtera att jag inte haft sommarlov utan semester, trots att jag är lärare så har vi också semester, bara att den är lika långt som ett sommarlov=)

Mycket har hänt och det har varit en fin sommar. Vi har seglat i Mälaren med fina vänner, vi har fått privilegiet att vara med på en hejdundrandes midsommarfest med pictionary i en hästbox. Vi har cyklat mellan Skanör och Falsterbo med fantastisk utsikt och sällskap. Vi har fått se Patti Smith i sommarkvällsljus till ljudet av berg och dalbanan intill oss. Vi har fått lära känna en ny liten kille som inte var i världen för 2 månader sedan, och då fick jag ju träna inför det som är det största av allt - nämligen att det växer ett liv i mig. Det är spännande tider på gång!

 Nyponsoppa

Nu börjar hösten och då är det skördedags, syltning och torkning som är i görningen! Det som är svårt med att ha flyttat till en annan del av landet är att dessa små smultronställen man känner till i skog och mark känner jag ju inte till här. Men jag lyckades hitta lite nypon och att göra egen nyponsoppa är ju världsenkelt! Gör du den själv kan du dra ner på sockret, jag ersätter med en tesked honung i en kopp istället.
Lisen Sundgren skriver i sin bok Lisens gröna värld (Vilket för övrigt är en superbok för den som tycker om att leva av vad den svenska naturen erbjuder) att 100 g nypon innehåller lika mycket c-vitamin som 1 kg citroner, det ni, dessutom är det lätt att plocka och buskarna ger mycket frukt. Så istället för att köpa exotisk frukt i vinter är mitt tips att bunkra upp lite nypon och torka så har ni c-vitaminbehovet täckt för vintern!
Så här gjorde jag nyponsoppa:

1. tvätta nyponen noga (de är lortigare än vad man tror)

2. dela dem och ta bort de maskätna. (Jag fick rensa bort ganska mycket så plocka lite mer än du tror att du behöver.

3. koka nyponen med kärnor och kli. Kärnorna innehåller bra ämnen som gärna får komma med i soppan och klipulvret försvinner när du silar.
Ta dubbelt vatten jämfört med nypon.
Koka i ca 15 min

4.Sila genom en saftduk.

5. Koka upp och söta soppan så mycket du vill. Vill du ha den tjockare så kan du blanda maizena eller potatismjöl och spä i.

6. Drick, ät, njuuut!Om någon vet något bra ställe att plocka havtorn, mullbär eller björnbär på i Skåne så får ni jättegärna dela med er till mig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar