Här kan du få boktips

Sea legs - Guy Grieve

Jag har tidigare läst en annan bok av samma författare som heter "Vildmarken kallar". Det var en riktig bladvändare och när jag hittade denna bok så köpte jag den på en gång och det visade sig att även denna var jag "tvungen" sträckläsa, trots att den bara fanns på engelska.
Det är en dokumentär bok som berättar hur författaren och hans familj ger sig ut på sitt livs äventyr. De hyr ut sitt hus i Skottland, åker till Venezuela, köper en segelbåt och planerar att segla hem till Skottland. Hur det sedan går tänker jag inte berätta, men Grieve har en förmåga att berätta som trollbinder. Jag som inte är alls insatt i segling blir ändå sugen på att lära mig mer och jag fascineras över hur modiga de är som släpper allt de har för händerna och ger sig ut i det okända! Jag föredrar dock att uppleva det i böckernas värld... tror inte jag skulle ta med vår dotter till det området med pirater, stormar och allt vad det finns! Men oj vilken kappsäck hans söner har när de kommer hem!

Kunskapens frukt - Liv Strömquist

En fenomenal serie som förklarar kvinnans skuld och skam utifrån ett historiskt perspektiv med humor som bästa kryddan. Alla tjejer (och killar) borde läsa denna serie tycker jag. Den ger perspektiv på varför vi fostras in att skämmas över vårt kön, sexualitet och varför vi ska dölja att vi har mens som om det vore skamligt.

Generation ego - Ana Udovic


En bok om 80- och 90-talisterna. Hur vi fostrats in i en narcissistisk kultur och hur detta påverkar skolan, samhället, individerna, föräldrarna m.m.
Jag känner igen mig både som en individ uppfostrad i denna generation, men även som lärare, och vilka attityder man möter i yrket. Mönstren känns absolut igen och det finns mycket substans i vad hon skriver.
Dock ger den en mörk och dyster bild av vår tid och dessa generationer. Jag tycker att  Udovics fokus är lite väl ensidigt riktat mot vad hon vill ha fram i boken. Jag skulle vilja ha lite mer dynamik i perspektiven. Å andra sidan är hon inte forskare utan journalist vilket ju ger henne den friheten i sitt skrivande. Ge inte upp när boken känns lite deppig, sista kapitlet tar upp ett positivt fokus med exempel på aktiviteter och engagerade unga människor i samhället som motverkar narcissismen åt ett positivt håll. 
Vilka ska läsa den? Jag tycker framförallt att lärare, 80-90-talister och föräldrar ska läsa denna bok.

Tv-klipp från "Malou efter tio" där författaren pratar om boken:

https://www.youtube.com/watch?v=5tsgH5zZNvQ

Fallna kvinnor - När samhällets bottensats skulle lära sig veta hur- Eva f Dahlgren


















Det här är en bok som tar upp en del av Sveriges historia som ofta inte berättas, nämligen kvinnornas historia. Eva f Dahlgren är bra på att skildra dokumentärt genom dokument, brev samt att hon kryddar med ett berättande. Det gör så att det känns levande att läsa om människorna hon skildrar. Jag blev mycket berörd och fick tårar i ögonen då jag läste om de orättvisor som dessa kvinnor fick utstå. Ofta var de offer för situationer de själva ej rådde över och de drevs till ett leverne som straffades. Detta händer ju även idag. Det fanns inte någon plats för självständiga och fritänkande kvinnor som ville gå sin egen väg. Kom ihåg att detta är inte ens 100 år sedan...

En engelsman i Paris - Nicolas Barreau



Så här i höstmörkret kan det vara mysigt att krypa upp i fotöljen, tända lite ljus och burra in sig i en med en mysig och varmhjärtad bok. Denna bok är perfekt om du söker just denna känsla. Den bjuder inte på några överraskningar utan följer en given dramaturgi. Lite som att läsa den franska versionen av Bridget Jones, men addera det franska köket, Paris och ett kryddmått saga.



Kurt blir elak - Erlend Loe

Jag älskar Kurt, allt han gör och står för är så totalt fel att det blir rätt. Norrmännen kan det där med att skriva barnböcker och det är inte ofta jag ligger och skrattar högt för mig själv när jag läser en bok, men det gjorde jag av denna. Jag vet inte om barn uppskattar den lika mycket som jag.... 




Geim & Buzz - Anders De La Motte


Geim


Buzz

Man kan vilja uppnå olika saker med att läsa en bok, precis som när man ser på film. Ibland vill man lära sig saker, då väljer man något dokumentärt eller verklighetsbaserat. Ibland vill man uppfyllas av kärlek, ja då väljer man en romantisk komedi. Ibland vill man bara ha spänning och underhållning plus ett sjujäkla driv. Så här på sommaren känner åtminstone jag att det handlar mycket om att ladda batterierna och jag orkar inte ta in så mycket kunskap, utan jag vill just bli road och underhållen av det jag läser. Om du känner likadant så är dessa två böcker perfekta. Redan på första sidan är man fast, och det händer inte ofta att jag sträckläser deckare (tycker egentligen att konceptet är uttjatat) men denna slurpade jag i mig som en riktigt god margerita med drag i! Geim är första delen och uppföljaren är alltså Buzz. Jag tycker de påminner mycket om Arne Dahl-böckerna men med en helt annan story.



Jag har i år bestämt att jag ska försöka läsa lite klassiker och bli lite allmänbildad... eller nåt. Det jag upptäckt är att jag hade lite förutfattade meningar om klassiska verk, trodde att alla skulle vara lite allmänt svåra att ta till sig med krångligt språk, men det är inte min upplevelse hittills. Ska bli kul om jag hittar några "nya" favoritförfattare.

Flykten från läger 14 - Blanie Harden

Flykten från Läger 14 : den dramatiska rymningen från ett nordkoreanskt fångläger

Denna bok måste läsas! Inte för din egen skull utan för de nordkoreaner som lider varje dag i diktaturens fångläger. Detta pågår idag och har pågått i ungefär 50 år. Vi säger att vi måste prata om Hitlers utrotning av judar för att det inte ska få hända igen, tyvärr är detta beviset på att det händer just nu!
Det är en verklighetsbaserad bok om Shin som är född i ett fångläger. I nordkorea straffas familjen i tre generationer. Han får utstå grymheter som är svåra att förstå och ta till sig. Han är fostrad till att fungera likt ett djur utan känslor. Han har aldrig hört ordet kärlek och aldrig hört sång eller musik. Han vet inte hur man ler eller gråter, detta får han lära sig som vuxen då han mirakulöst nog lyckas fly. Det här är Shins berättelse berättad med hjälp av en amerikansk journalist. Läs!

Utvandrarna/Invandrarna - Vilhelm Moberg



Denna bok handlar om Kristina från Duvemåla och hennes man Karl-Oskar Nilsson från Ljuder.
Karl-Oskar är en egensinnig man som inte låter sig sättas på. Kristina en kvinna med mycket förnuft som håller ordning på sin vidlyftige man. Efter några svåra skördeår i Sverige bestämmer de sig för att utvandra till Nordamerika såsom många svenska gjorde under senare delen av 1800-talet. Vi får följa dem genom de svåra åren i Sverige och vad som ledde dem fram till beslutet att utvandra. I boken Invandrarna får vi följa dem i Amerika och deras första stapplande steg i en ny världsdel. Vi stöter på argsinta rånare, mystiska indianer och får en inblick i svenskarna kristna tro och den rädsla samt trygghet som den medför.

Boken skrevs 1949. Först hade jag svårt för språket, men när jag kom in i läsningen så tyckte jag att det tillförde sitt till historien. Jag minns mest filmen som vi fick se under svensk-undervisningen i gymnasiet som långsam och tung. Men faktum var att jag upplevde boken som så mycket mer än bara tungsint. Det fanns mycket humor i den vilket förvånade mig. Exempelvis när de kommer till Amerika och språket leder till komiska missförstånd. Som vanligt i äldre litteratur tycker jag kvinnobilden är rätt tråkig, Kristina är bara ängslig och gnällig i mina ögon. Den kvinna jag gillade bäst var byhoran som kallades "Gladan", hon var den som vågade gå mot strömmen och inte dömma människor när det kom till kritan.



En dåres försvarstal - August Strindberg

Jag är ledsen men jag får ingen feeling av Strindberg, jag vet att det är som att svära i kyrkan, men jag är inte så bokstavstroende, så va fan, så tycker jag! När jag ändå är i gång, jag tycker inte om Bergman heller...



Jag har inte sett filmen men blir lite sugen på att se den. En vad jag tycker rätt medioker bok, jag blev inte så hooked som jag hoppats. Det känns som att Golding har en rätt mörk bild av mänskligheten och litet hopp även kring barnen.
Men jag älskar miljön, det är något med att hamna på en öde ö som kittlar min fantasi. Det får mig att associera till mellanstadiet och vi skrev någonting som hette Havsresan. Det var en inledning som sedan innefattade någon form av uppgift. Först fick man veta att ett skepp förlist och att jag hamnat på en öde ö. Flugornas herre påminner mig om känslan jag hade i denna uppgift vilket räcker för att jag ska läsa ut boken.

Jane Eyre - Charlotte Brontë
Jane Eyre
Grym bok!

Rikititavi - Rickard Wolf

Rikitikitavi'
En fin skildring av en uppväxt under 60-talet och folkhemssverige. Beskriver ur ett barns perspektiv hur det känns att vara rädd för mycket som vuxenvärlden glömt att förklara. Den handlar också om att komma på att vilja komma ut och sedan ta steget ut i det okända.

Den tatuerade flickan - Joyce Carol Oats

Den tatuerade flickan (inbunden)

Jag har hittat min favoritförfattare! Jag har inte blivit besviken av någon bok jag läst med henne - i och för sig är det inte så många- men ändå! Men jag tycker hon skriver briljant!
När Oats skriver blir man känslomässigt förvirrad, tycker jag detta är läskigt? Äckligt? Eller är den en "feel good-bok"? Det går inte att kategorisera hennes böcker i något fack, me likey.
Denna bok handlar om en man med en sjukdom som sakta men säkert leder honom mot döden. Han anställer en assisten, som är en kvinna med ett brokigt förflutet. Dessa två möts och vi får följa deras inre liv och tankar om världen och om varandra.
Jag kunde inte släppa boken utan läste den i princip från pärm till pärm.



Funderingar- som jag gärna delar med mig av - Yoko Ono

Funderingar som jag gärna delar med dig

Efter att ha läst så mycket om hemska saker som skedde under andra världskriget så blev denna bok ett ljus i mörkret. En jättefin liten bok som passar perfekt för att landa i en positiv känsla innan man går och lägger sig eller startar dagen. Den är inte lång men med ett stort innehåll. Jag älskar Yoko Ono för att hon gör positiv konst konstruerad av kärlek. Denna bok är som ett av hennes konstprojekt. Om ni har chansen åk till Moderna Museet och se hennes utställning Grapefruit! : Den håller bara på till den 16 September!
http://www.modernamuseet.se/sv/Stockholm/Utstallningar/2012/Yoko-Ono/

Adolf Hitler - Bengt Liljegren

Adolf Hitler

Jag tror att rasism bemöts bäst genom kunskap. Jag kände jag visste alldeles för lite om andra världskriget och Hitler. Denna bok ger en "bra" bild av Hitler och hans liv. Om man nu kan använda ordet bra och Hitler i samma mening förstås... Intressant läsning var det i vilket fall. Ett problem kring andra världskriget och Hitlers hemskheter är de många ryktena som florerar och jag tycker att man ska ha ett kritiskt öga i nacken då man läser denna typ av litteratur. Det Jag gillar med Liljegren är att att han tar upp olika rykten och påvisar antingen bevis eller ifrågasätter deras trovärdighet. Något jag lärde mig av denna bok som jag inte visste är att Hitler under en tid i Wien levde som hemlös. Jag har också lärt mig att han misslyckades med i stort sett allt han försökte sig på.... konstnärsskap, fler kvinnor i hans närhet, som han tyckte om, försökte ta livet av sig, och hans dröm om ett tyskt storrike gick ju inte direkt efter hans planer heller...


Om skönhet- Zadie Smith

Om skönhet
Bara en jättebra bok med bra dialog som har många bottnar. Någon karaktär säger något och då genom att läsaren fått veta saker som hänt tidigare förstår man att det finns underliggande tankar hos karaktärerna och det som sägs kan betyda flera saker beroende på vem man utgår ifrån. Precis som det fungerar i verkligheten. Smart och snyggt skriven! Men det är ingen bok som jag bara gled igenom, den kräver lite tid, tålamod och lugn av dig som läsare. Annars missar man just det som är det utmärkande för just Smiths skrivande.


Rädd att flyga - Erica Jong


Ja det är mycket sex i denna bok, rosa slakande och stående lemmar och stora röda klitorisar som glänser i Wiens mörker. Är det ännu en "tantsnuskbok" som handlar endast om sex? Nej! långt ifrån! Det finns många tänkvärda ord i denna bok, att den handlar om sex är fel för den handlar om sexualitet, vilket är en stor skillnad enligt mig. 
Vilka förväntningar finns på kvinnor? Vad har människor runt omkring kvinnor för förväntningar? Vilka krav sätter kvinnor på sig själva? 
Denna evinnerliga skuld att inte duga som man är. Att alltid vara fel, man får inte vara för "brudig", inte vara för "manhaftig och okvinnlig".
Dilemmat kring att inte vilja skaffa barn. Då är man onormal och konstig, en kvinna ska sätta barn och familj främst, inte sig själv då är man en onormal egoist. Helt klart relevant och läsvärd enligt mig, och trots att jag inte ens var född när den skrevs så kan jag relatera till mycket av det som Erica Jong skriver. Man som kvinna- Läs den!

Gustavs grabb - Leif G W Persson



En berättelse inifrån. GW som jag upplever som en ganska sluten och svårtolkad person kommer fram på ett fint sätt i denna bok. Den handlar om att göra en klassresa, leva i en dysfunktionell familj, men den ger också en bra bild av Sveriges historia och hur politik och polisiärt arbete hänger ihop på ibland lite skrämmande sätt.


Labyrinten - Kate Mosse
http://www.bokus.com/bok/9789113015873/labyrinten/


1 kommentar:

  1. I sommar ska jag nog ta mig an GW och gustavs grabb. Kul med nya bloggen, keep it up! :)

    SvaraRadera