lördag 7 december 2013

Vi drar till Malmö! - och en liten diskussion om kreativitet!

Jag sitter i mitt lilla torp och ser ut på snön som lagt sig som ett tjock lager glass utanför fönstret. Det är så vackert och jag tänker på hur mycket jag tycker om vintrarna här uppe i norr. Ni vet på morgonen när det börjar ljusna och det är sådär lite rosaskimrande i snön, det finns inte mycket som slår det faktiskt. Ja de Skånska rapsfälten i maj förstås, de ger nästan samma känsla.

Ett beslut är taget, jag flyttar till Skåne och kärleken om ca tre veckor.
Det känns....

Läskigt
Spännande
Sorgligt
Nyttigt
Lugnande
Bra

Och en massa andra diffusa känslor. Framförallt känns det skönt att ha fattat ett beslut. Vi har skaffat boende där nere och nu är jag på arbetsjakt. In i dimman igen. Jag kommer verkligen att sakna mitt arbete här, det har varit det roligaste arbete jag haft och det är därför det känns sorgligt att lämna både härliga barn och vuxna på skolan!
Barnens reaktion på att jag ska sluta var " Men vem ska då hitta på roliga bilduppgifter åt oss??". Det värmer ett lärarhjärta ska jag säga! Då har de fått ut något av undervisningen i ett ämne som ständigt är ifrågasatt kring nyttan av det. Tja, tänker jag, kreativitet har väl varit en förutsättning för överlevnad historiskt sätt för människan, att våga testa något nytt och hitta lösningar i okända vatten. Hade vi ens upptäckt elden annars? Jag menar hur knasigt är det inte att komma på att man kan använda sig av pinnar, gräs och sten för att skapa något som är varmt. Det är rätt kreativt i mina ögon. Men jag tror också att estetiska ämnen ger livskvalité och det är väl nyttigt för oss?  Ingen ifrågasätter väl varför man ska äta grönsaker, de ger ju kroppen vitaminer. Jag tror att konst, musik, litteratur och annat kreativt ger vitamin till våra själar. Så snälla Björklund, gör inte de estetiska ämnena mer teoretiska, barn i skolan behöver få vara kreativa och praktiska!

Hur som helst så känns det som ett av de där vägskälen i livet, jag svänger in på en ny väg och lämnar den väg jag gått på ett tag nu. Läskigt och spännande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar